29 June, 2017 - No Comments!

За удобството на платените stock библиотеки

Времето е пари. Но има и случаи, в които е точно обратното.

Или, както казва моят приятел и адаш Юли Тонкин - времето е пари, но с пари можеш да си купиш доста време, през което да се фокусираш над по-важните неща. В нашия случай, по-важните неща са да си спестим време, през което да изкараме още пари. Хитро, нали?

Сигурно на всеки дизайнер, особено когато е бил начинаещ и е работил в по-малка фирма, се е случвало докато разглежда ралични сайтове да забележи някой банер на български с мега-яките графики и да си рече: “Баси! Как ги правят тия неща? Искам и аз да мога така!”.

Малко хора подозират, че всъщност в повечето такива случаи дизайнерът не се е потил чак толкова много над въпросните графики. И аз съм го ял същия, както се казва. Много пъти в миналото ми се е налагало да оставам час-два след работа, за да скалъпя нещо подобно на “онези яките картинки” и накрая резултатът пак не е на 100% толкова добър.

Истината е, че работодателите, които са осъзнали важността на използването на stock-библиотеките директно изстрелват дизайнерите си на светлинни години пред остсаналите.

Какви са някои от предимствата на така наречените stock photos:

  • пестите време — ако един обикновен дизайнер се поти цял ден или повече, за да създаде нещо красиво за един най-обикновен банер, например, то човекът, който разполага с платен абонамент за въпросните банки със снимков материал, обикновено се справя със същата задача за… хайде да речем за един час време. И обикновено резултатът е много по-качествен;
  • снимките и векторните графики са лесни за обработка и напасване към вашите нужди — можете да си променяте текстовете, да добавяте собствени елементи и всичко е с изключително висока резолюция;
  • разполагате с векторни изображения на почти всякаква тематика, изработката на които би ви отнела безброй часове пред компютъра.

Най-честите възражения, които можете да чуете:

  • че дизайнерът не може да блесне със собствените си умения, а ползването на готови неща, правени от друг, си е направо измама и прах в очите на клиента;
  • нещата не са на 100% уникални и е възможно някой друг да използва същото изображение и за своите рекламни материали.

Така е, но само донякъде. Аз бих казал, че най-важно в крайна сметка си остава задклавиатурното устройство — тоест, вие. С каквито и разкошни изображения да боравите, крайният резултат зависи от вашите решения и това никой не може да го промени. Вземете 5 графични дизайнера, поставете им същата задача и им предоставете едни и същи stock материали, които да използват. Сигурен съм, че накрая ще получите 5 коренно различни резултата.

В материалите, които всеки изготвя, неминуемо присъства духа на твореца (ама не оня там горе) и неговото мислене. Както и способността му да нагоди готовите изображения спрямо целите на проекта, което, колкото и лесно да звучи, повярвайте ми — понякога хич не е лесна задача!

С две думи, и да разполагате и да не разполагате с готови изображения, пак ще ви се наложи да използвате главата и очите си. А да притежавате “око за нещата” не е придобито умение — или го имате, или го нямате, a от там насетне, всичко е само трупане на опит до гроб.

Ще дам пример с една от серия wallpaper реклами, които трябваше да изработим под формата на автореклама за един от нашите сайтове по онова време, а именно сайтът retro.bg

Wallpaper с автореклама на сайта retro.bg (позициониран на сайта blitz.bg)

Точно за този вариант много се колебаeх и се чудех дали да го предам за одобрение наред с останалите или да си го архивирам в папката с неизползвани неща. Надали всеки би се решил да използва поляна с крави, защото на пръв поглед нито снимката е от миналото, нито има нещо много “ретро” в нея, а пък наличието на крави граничи пряко с несериозното и смешното. Но реших да го представя и не сбърках. Оказа се, че хората, които трябваше да го одобрят за излъчване също доловиха онова, което и аз съм имал в ума си, когато съм избирал тази картинка от Shutterstock. Цялостната атмосфера на изображението, както споделиха повечето, които го видяха, много напомня за онова предаване по Канал 1 (дали по онези години не беше просто “Първа програма”?), което даваха в неделя следобед, а сега, оказва се, все още съществува, но е в събота — а именно, предаването “Бразди”. Този тапет успяваше да предизвика лека усмивка, да прави асоциация с нещо от близкото минало, което с немалка доза носталгия всички си спомнят, а в същото време да бъде и забавен. Иначе казано, успяваше да въздейства по свой си начин.

Разбира се, има сериозни рекламни агенции, които разполагат с големи отдели от криейтив специалисти, които правят всичко със собствени усилия — имат художници, специалисти по векторизиране на техните рисунки, аниматори, 3D-артисти, програмисти и так дальше, както казваха в братския Съветски съюз. При тях няма невъзможни неща, но и проектите са по-мащабни, отнемат повече време и затова струват и доста скъпо.

Ако си спестите абонамента за галерия със stock изображения, нищо чудно някой ден да стигнете до извода, че за да си направите свои уникални материали с високо качество, ще ви трябват поне:

  • хубав полупрофесионален или професионален фотоапарат
  • някой, който да може да борави с него
  • време за заснемане
  • модели, места и предмети за заснемане
  • време за обработка на заснетото

А защо, след като на стотици хора по цял свят им се плаща да изготвят всички тези неща, които вие после на не особено голяма цена можете просто да си изтеглите и да си спестите цялото главоболие, не се абонирате за една stock глаерия?

Да не говорим, че има и неща, които трудно ще си заснемете сами. Ето няколко примера, за които се сещам на прима виста:

Ако се понапъна, мога да избоя още много, но ме е страх да не се получи една друга работа вместо това…

Аз лично използвам shutterstock за своята работа, а за по-авторските проекти предпочитам ако е възможно да заснемам сам хората или предметите, които искам да използвам. В миналото съм имал възможност да използвам и банката с изображения на 123RF. Също така ми се е налагало в даден момент да правя сравнение между Shutterstock и iStock, когато са ме питали кое предпочитам да бъде закупено като абонамент.

И двата сайта разполагат с богат избор материали в широк спектър от теми (на практика, почти всичко, което би могло да ви потрябва). Счита се, че Shutterstock е по-подходящ за компании, които теглят по много изображения на ден. iStock пък излиза малко по-скъпо, но е по-удачен за “соло-изпълнители”, които създават авторски изображения и теглят по-малко, но по-творчески или художествен тип, снимки.

За малко над 1000 USD на година можете да се абонирате за Shutterstock като така получавате над 700 даунлоуда на месец. Снимките, които вече сте теглили и искате да изтеглите пак, не се броят като нов даунлоуд — т.е., можете да си ги теглите колкото пъти си искате (например веднъж в офиса, веднъж вкъщи и т.н.). Когато съм използвал 123RF си спомням, че абонаментът беше около 100 USD на месец, което даваше право на по 5 снимки на ден.

Разбира се, има и много безплатни галерии със снимки, но в тях далеч не се намира всичко, което би могло да ви потрябва. Идеални са, обаче, ако ви трябват снимки за вашия блог или друг тип публикации. За корици на дискове и други авторски творби често използвам и deviantart.com, защо там има някои страхотни stock галерии, особено такива с модели, но трябва внимателно да се чете дали съответният автор е разрешил комерсиалната им употреба. Навремето голямо облекчение се оказваше и безплатната база на sxc.hu, които сега се казват freeimages.com.

Като награда за достигналите края на статията, ето една безплатна снимка от мен, която можете да си изтеглите (цък с десния бутон - 12 MB размер) и да я зуумвате на 100%, за да й се насладите по-добре 🙂

Привет! Аз съм Юли. Ако ви е харесало прочетеното тук, черпете ме енда бира. А може и нещо по-силно, ако смятате, че е крайно време вече да ходя да си лягам, та да спра да пиша глупости. /Като цъкнете на бутона, ще се опитват да ви убеждават, че парите, които дарите, ще отидат за кафе - не им вярвайте/

Published by: jdbones in Юлешки истории