Impressio.bgImpressio.bg
Artworks

Impressio.bg  —  дизайн на уебсайт

Първият проект, част от амбициозната кампания на Dir.bg за крачка в новия век

Тъй като Impressio.bg е сайт за култура и изкуство, едни от основните съображения при разработката на дизайна бяха изискването за големи снимки, които да могат да разкрият пълния потенциал на представяните произведенията на изкуството, а те пък от своя страна предполагаха много въздух между отделните секции или модули, наричайте ги както искате. Сайтът трябваше и да се отваря на всякакви устройства, имайки предвид, че днес все по-малко хора, особено от потенциалната аудитория (18+), в която се цели Impressio, четат за онова, което им е най-интересно на десктоп. Повечето го правят през таблетите или смартфоните си, защото за подобни цели използват времето, през което са в движение - на път от или за офиса, докато чакат автобус, докато готвят в кухнята (като мен, например), преди да се "излюпят" от леглото, както и преди да заспят.

При съдържанието на статиите за по-голяма автентичност е използвано отстояние при текста, което го избутва с 56 (ако се не лъжа) пиксела навътре от контейнера, за да може снимковото съдържание, на което главно се акцентира във всички категории на целия сайт, да изпъкне.

Забележете също какво се случва и със sticky навигацията при скрол в статия:

  • при скрол надолу, в навигацията виждате заглавието на статията (на горната снимка);
  • при скрол нагоре там ви се показва основното меню и логото, за да можете бързо да се пренасочите към друга интересна за вас категория или пък да се върнете на началната страница.

При всички превюта на статии повечето заглавия влизат върху thumbnail-ите посредством фон, който е същият като бекграунда на целия сайт, а при hover върху заглавието, текстът се оцветява със съответния цвят, обозначаващ категорията, към която принадлежи статията.

В основната навигация е разположено така нареченото хамбургер-меню, чрез което потребителя бързо да си избере желаната категория или подкатегория с материали, тъй като не всички са изброени в основната навигация.

Тъй като това, все пак, е сайт за култура и изкуство и в него са застъпени и събития от културния афиш за цялата страна, още в началото на заглавната страница е разположен блок за бърз избор и достъп до събитията, които биха заинтересували потребителя според града, в който се намира и типа събитие, което иска да посети. Оказва се, че в милата ни родина няма разработен автоматичен фийд за културните събития и трябва мои колежки да ги вкарват на ръка, което е безумен труд, отнемащ часове - съответно резултатът е, че е трудно човек да обхване всички събития на всички места. И това е жалко, защото аз, например, ако си живеех в (полу)родния Казанлък, сто процента бих се изкефил ако в такъв сайт мога да се ориентирам коя група в кой местен клуб ще свири... или пък кое кино какво "дава" в момента.

Всъщност, оказва се, че има една-две фирми, които събират цялата тази информация, понеже това им е работата, но упорито отказват да предложат дори и платен фийд... Но, както и да е, отплеснах се. Ето секцията с избор на събитие:

Ето и пример със селектора за тип събитие:

Статиите, които имат за основен акцент видео съдържание - трейлър, премиера на видеоклип, откъс от театрална постановка или премиера на книга, например - да си имат своя си страница, която да притегли фокуса на читателя изцяло към преживяването от гледането на съответното видео - без дясна лента, банерите и описанието към клипа, които стават видими чак след скрол надолу.

Не на последно място, сайт, който е за култура и изкуство, трябва да си има свое уникално лого. За него няма да изпадам в подробности, защото съм му отделил цял друг материал, който можете да прочетете тук.

Front-end и back-end програмиране: Maniaci.net
Хостинг: Delta.bg

Привет! Аз съм Юли и обичам да творя в различни сфери на визуалното, музикалното и кулинарното изкуство. Обичам и да се гмуркам (макар и рядко да практикувам), да се грижа за котките вкъщи, както и да дегустирам различни видове бира с весели компании или в по-тесен кръг. Най-лесно можете да ме откриете на тези две китни, тучни и вълшебни виртуални полянки:

Ако ви е харесало прочетеното тук, черпете ме една бира. А може и нещо по-силно, ако смятате, че е крайно време вече да ходя да си лягам, та да спра да пиша глупости. /Като цъкнете на бутона, ще се опитват да ви убеждават, че парите, които дарите, ще отидат за кафе - не им вярвайте/

[unex_ce_button id="content_uo7lzqqo0,column_content_nige87910" button_text_color="#ffffff" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="0" button_bg_color="#2f388e" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="2px" button_border_color="#2f388e" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#2f388e" button_text_spacing_hover="0" button_bg_hover_color="transparent" button_border_hover_color="#2f388e" button_link="https://ko-fi.com/A804AQ9" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]БИРА![/ce_button]

Безсмислена синя лента

Просто защото стои много добре и се слива перфектно с фуутъра. Но, все пак, можете да използвате полето по-долу за да се АБОНИРАТЕ. Без грам спам - обещавам! По този начин ще научавате първи за нови проекти, вкусни рецепти, забавни истории, словоизлияния и други мъдрости, които главата ми роди. Всъщност, дали е спам или не, май се крепи на субективна преценка. Е, бъдете субективни и сами преценете.

[unex_ce_mailchimp id="content_673uhfneb,column_content_9hx9tbh9u" placeholder_text="E-Mail Address" alignment="center" button_position="inline" button_spacing="0px" input_placeholder_color="#888888" input_width="span3" input_text_align="center" input_text_color="#222222" input_bg_color="#ffffff" input_padding="20px 30px 20px 30px" input_border_width="0px" input_border_color="#ffffff" input_border_radius="0px" input_placeholder_color_mouseover="#444444" input_text_color_mouseover="#222222" input_bg_color_mouseover="#ffffff" input_border_color_mouseover="#ffffff" input_font_size="18px" input_font="regular" button_text="ИСКАМ!" button_text_color="#ffffff" button_font="semibold" button_font_size="18px" button_text_spacing="0px" button_bg_color="#101a52" button_padding="24px 30px 21px 30px" button_border_width="0px" button_border_color="#ffffff" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="0px" button_bg_hover_color="#00131e" button_border_hover_color="#ffffff" has_container="" in_column="1"]//twitter.us2.list-manage.com/subscribe/post?u=7c2a4bf7295020349a214604a&id=09d0ea3ccc[/ce_mailchimp]