Impressio.bg LogoImpressio.bg Logo
Artworks

Impressio.bg — дизайн на лого

За новия проект на Dir.bg — сайтът за култура и изкуство impressio.bg — се нуждаехме, разбира се, от подходящо лого (не думай!)

От самото начало ми се щеше логото да е правено на ръка и тъй като от известно време се упражнявам в сферата на handlettering изкуството (да не се бърка с калиграфия), реших да си пробвам силите в тази посока.

Тъй като първоначално бяхме изцяло заети с дизайна на самия уебсайт, нямах достатъчно време да рисувам, та за грубите прототипи, които трябваше да показваме на екипа си, за логото си подбрах ръкописен шрифт от Google Fonts. Единственото ми съображение в случая беше този шрифт да е достатъчно добър, за да послужи в последствие за основа на истинското лого. Спрях се на Kaushan Script. Всички го одобриха и вече знаех, че сме в правилната посока. Проблемът на готовите шрифтове е, че някои разстояния между буквите често не са адекватни и рядко се случва всяка дума да изглежда добре. Освен това, невъзможно е да се правят индивидуални решения за автентично свързване на буквите помежду им. Както и, да речем, ако имате две намиращи се една до друга едни и същи букви (например ‘ll’ като в ‘tortilla’), шансът ви да ги направите различни лежи някъде по правата между минус нула и “я по-добре да ходя да пия една бира” (което по скалата се намира някъде близо до минус безкрайност). А пиенето на бира няма да ви направи по-добър дизайнер, въпреки че доста добре върви с творческия процес, когато всичко е ясно и върви по мед и масло.

Разбира се, човек може да коригира тези дребни детайли с програма за векторна обработка, но фактът, че handlettering-ът набира все по-голяма популярност, не е случаен. А именно защото във все по-дигитализирания ни живот хората неусетно започват да ценят всяко нещо, в което се усеща човешкия почерк с всички малки несъвършенства, които произтичат от това и придават онзи необикновен чар, който компютърно генерираните графики трудно биха постигнали. Дори и да не се занимавате с дизайн, сигурен съм, че ако ви покажа две лога, едното от които правено на компютър, а другото на ръка, то последното ще ви грабне повече без даже да подозирате защо. За справка — влезте в един мол и обърнете внимание за колко от рекламните табели за промоция или други слогани са използвани ръкописен тип шрифтове. Особено магазините, където пазаруват предимно млади хора. Аз съм разглеждал повечето от тях и е факт, че са използвани готови шрифтове, но е очевидна тенденцията към ръкописния “look & feel”, както често се изразява един небезизвестен колега по призвание, когото тук можем да наречем просто г-н Хикс. Но стига съм плямпал. Ето как изглеждаше логото с готовия шрифт от Google:

Първоначалният вариант, който в последствие нарисувах, беше ето този:

Ето и крайният резултат:

Разлика между последните два почти няма, с изключение на хоризонталната чертичка над буквата M. Както и символа за запазена марка, за който ще стане дума веднага след това. Първият вариант беше и с нарочно оставени повече криви и ръбчета, останали от оригиналната рисунка. Решихме да не използваме въпросната чертичка над буквата ‘м’, тъй като тя е характерна за българския език и то само за ръкописния й вариант, и то само в почерка на някои хора… и то все хора предимно от по-старото поколение. Та, накратко, не бяхме сигурни, че ще е подходяща за дума на латиница. Аз бях против да я махаме, въпреки всичко, но може би трябваше да настоявам повече и в крайна сметка тя отпадна… Ще се радвам тук да чуя и вашето мнение по темата. Как ви се струва по-добре? С нея или без нея? Грешка ли беше, че я “разкарахме”?

За нарисуването на логото съм използвал молив Faber Castel Grip 1345, 0.5 mm със сменяеми графитчета, както и тънкописци на същата марка, както и Mitsubishi Uni-Ball Еye (тънко)писец с гел-мастило. С оглед маркетинг и реклама трябваше да сложим и запазен знак на Dir.bg в кръгчето вдясно от логото. Това тук е и единственият елемент, който е генериран компютърно.

Логото векторизирах посредством Live Trace менюто в Adobe Illustrator CS6. Първоначалните “зачиствания” на снимката (не ползвам скенер за тези цели, тъй като имам смартфон и фотоапарат) са правени във Photoshop. Няма да си играя да откривам топлата вода за вас и да ви обяснявам как точно се прави това, тъй че по-добре да ви насоча към онова, което много по-кадърни от мен хора вече са измислили и се е превърнало в основа за подобен род дейности:

Много полезни съвети относно това как да си векторизирате ръчно рисуваните лога (или каквото и да било друго) можете да намерите ако следите видео каналите на Sean McCabe в YouTube или Vimeo. Всъщност, той има цяла разработена програма за handlettering, маркетинг за фрийленсъри, писане и много други полезни неща за всеки дизайнер, даже и за хора, които не се занимават с изкуство,но искат да са по-добри в развиването на своя бизнес.

Заключение: тъй като това (Impressio.bg) е сайт именно за изкуство (и култура, “уриг” — да живее тя и аз покрай нея), смятам, че резултатът се получи много “на място”. Нещо правено на ръка (като изключим самозадоволяването, но понякога и за него важи това правило) винаги пасва на подобен тип медиа, тъй като придава автентичност и собствен почерк. А ако сте решили и вие да се занимавате с ръчно рисуване на букви, каквото всъщност представлява handlettering технологията — поздравления и добре дошли! По последни статистики вие попадате в по-малко от 1% от човечеството —  хората, творящи в тази ниша — а, както споменахме по-горе (частта с все по-дигитализирания ни начин на живот), хората започват много да ценят подобен тип творчество. Добрата новина, освен всичко друго, е че и цените за подобен род услуги са в три, пет, даже понякога 10 пъти по-високи, отколкото стандартната изработка на лого във векторна програма (ако човек знае как да си ги поиска, де).

Привет! Аз съм Юли и обичам да творя в различни сфери на визуалното, музикалното и кулинарното изкуство. Обичам и да се гмуркам (макар и рядко да практикувам), да се грижа за котките вкъщи, както и да дегустирам различни видове бира с весели компании или в по-тесен кръг. Най-лесно можете да ме откриете на тези две китни, тучни и вълшебни виртуални полянки:

Ако ви е харесало прочетеното тук, черпете ме една бира. А може и нещо по-силно, ако смятате, че е крайно време вече да ходя да си лягам, та да спра да пиша глупости. /Като цъкнете на бутона, ще се опитват да ви убеждават, че парите, които дарите, ще отидат за кафе - не им вярвайте/

[unex_ce_button id="content_uo7lzqqo0,column_content_nige87910" button_text_color="#ffffff" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="0" button_bg_color="#2f388e" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="2px" button_border_color="#2f388e" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#2f388e" button_text_spacing_hover="0" button_bg_hover_color="transparent" button_border_hover_color="#2f388e" button_link="https://ko-fi.com/A804AQ9" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]БИРА![/ce_button]

Безсмислена синя лента

Просто защото стои много добре и се слива перфектно с фуутъра. Но, все пак, можете да използвате полето по-долу за да се АБОНИРАТЕ. Без грам спам - обещавам! По този начин ще научавате първи за нови проекти, вкусни рецепти, забавни истории, словоизлияния и други мъдрости, които главата ми роди. Всъщност, дали е спам или не, май се крепи на субективна преценка. Е, бъдете субективни и сами преценете.

[unex_ce_mailchimp id="content_673uhfneb,column_content_9hx9tbh9u" placeholder_text="E-Mail Address" alignment="center" button_position="inline" button_spacing="0px" input_placeholder_color="#888888" input_width="span3" input_text_align="center" input_text_color="#222222" input_bg_color="#ffffff" input_padding="20px 30px 20px 30px" input_border_width="0px" input_border_color="#ffffff" input_border_radius="0px" input_placeholder_color_mouseover="#444444" input_text_color_mouseover="#222222" input_bg_color_mouseover="#ffffff" input_border_color_mouseover="#ffffff" input_font_size="18px" input_font="regular" button_text="ИСКАМ!" button_text_color="#ffffff" button_font="semibold" button_font_size="18px" button_text_spacing="0px" button_bg_color="#101a52" button_padding="24px 30px 21px 30px" button_border_width="0px" button_border_color="#ffffff" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="0px" button_bg_hover_color="#00131e" button_border_hover_color="#ffffff" has_container="" in_column="1"]//twitter.us2.list-manage.com/subscribe/post?u=7c2a4bf7295020349a214604a&id=09d0ea3ccc[/ce_mailchimp]