12 June, 2017 - No Comments!

Салата със свински бут и червено цвекло

Тази салатка е подходяща, или за разяждане, или за случаите, в които сте позакъснели с вечерята и не искате да си натоварвате стомаха с тежки храносмилателни процеси час-два преди лягане. Резултатът е много вкусен, но е възможно леко чувство на глад след като си хапнете от нея (зависи, разбира се, какво количество сте опаткали).

Продуктите, които ще ви трябват, са изброени по-долу. Ако, обаче, ви мързи да четете, за по-лесно можете да се ориентирате за повечето от тях по следващите няколко снимки:

За салатата:

 • 1–2 чушки, колкото по-шарени, толкова по-приятно за окото
 • Половин връзка маруля
 • 1–2 домата
 • Пресен лук, пресен чесън (ако имате, ако ли не — може и със стар чесън)
 • Пушен свински бут (колкото ви се иска)
 • Маслини, пълнени с бадем
 • Пресен копър и магданоз
 • 1/2–1 глава червено цвекло
 • Черен пипер, сол

По-засукани продукти: има (тези за дресинга, тъй като имам някои любими марки, които ползвам, но всеки може да си ги замени и с по-обикновени от същия вид). Та…

За дресинга:

 • Сока от половин лимон
 • Соев сос с по-малко сол Kikkoman
 • Чеснов сос Heinz
 • Горчица с лек вкус Heinz
 • Майонеза украинска
 • Черен пипер, сол
 • Зехтин (1 с.л.)
 • Мед (само по желание и ако сте добре със стомаха, тъй като комбинацията му с горчицата води към риск от леки киселини — 1 чаена лъжичка)

Златно правило за по-вкусни гозби при мен винаги е имало и то се изразява в задължителното включване на добро настроение по време на готвенето. В случая си го осигурих със следните две съставки: хубава музика…

…и “едно малко” за отскок:

И така, да запрятаме ръкави.

Зарзавата го кълцаме с едрина, средно аритметична от предпочитанията на всеки от “домашните ни”, за да няма сърдити, падащи връзки маруля от нечия уста, оплескан килим или пък задавили се с ластичките, с които са били вързани пресния лук, чесън, копър или магданоз.

От краткия ми опит като помощник готвач в рибен ресторант (ако сте били студент в София, сигурно ще знаете за “Рибката” (или “Делфинчето”, както още е популярен) в Студентски град) научих някои неща, а едно от тях, което упорито се е загнездило в практиката ми, е нещо, което обикновено се прави със стария лук за шопската салата…

…само че аз го правя с всичко, което нарязвам. А именно — посолявам накълцаните зеленчуци, размачквам ги и ги оставям така за няколко минути да поемат. Така се овкусяват по-добре. В някои случаи, освен сол, ръся ги и с малко черен пипер на същия принцип.

Когато чушките, марулята, пресния лук и чесън и доматът са вече в купата, можем смело да настържем червеното цвекло. Тук можем да разбъркаме всичко. После режем маслините, както са си с бадема вътре, на шайбички и ги пльоскаме при останалите неща.

Време е да си смесим продуктите за соса/дресинга в малка купичка. Не съм посочил точни количества за повечето от тях, тъй като аз слагам всичко на око.

Забележка относно лимона: когато го изстисквам, не се притеснявам после да сложа в салатата и парчета от месестата му част, понеже като се омешат с останалите продукти, става даже много приятно ако човек сдъвче някои от тях без да очаква и за неподозиращия това е вкусен прилив на свежест. С две думи — приятна и апетитна изненада по средата на хапването (или когато там ви се случи да попаднете на тези парченца). Освен изцедения сок за дресинга, също така нарязвам и две-три резенчета в самата салата, за да може допълнително да си пускат ароматец когато накрая оставим салатата да попрестои в хладилника.

Та, изсипваме готовия дресинг в купата за салата и накрая нарязваме копъра и магданоза. Аз лично си отделям колкото клончета ми трябват от всяка подправка, подреждам си ги едно върху друго и ги режа заедно. Ще видите от моите снимки, че забравих за свинския бут, който беше добре да сложим преди да залеем със сосчето. Също е възможно и да забележите, че не съм сложил кой знае колко много от него. Това изобщо не беше нарочно и изобщо не ми хареса, но се оказа, че със залюхания си акъл, когато ходих до магазина, си мислех, че вкъщи има достатъчно пушен бут, а накрая се оказа… както и да е.

За финал, ако искате, можете допълнително да овкусите с още малко зехтин и соев сос като преди това посолите и сложите черен пипер върху всичко, което сме изсипали. Оставяме в хладилника поне за половин час. Може да ви се прииска да разбъркате нещата, но аз го правя чак когато сервирам.

Та, време е да сервираме с питие по наш избор и да си кажем “Наздраве!”

Ето и единствения разочарован, който не получи нищо от салатата, колкото и да обича маслини, които, обаче, бяха много солени и по тази причина крайно неполезни за здравето му:

"Пак нищо не получих..."

Привет! Аз съм Юли. Ако ви е харесало прочетеното тук, черпете ме енда бира. А може и нещо по-силно, ако смятате, че е крайно време вече да ходя да си лягам, та да спра да пиша глупости. /Като цъкнете на бутона, ще се опитват да ви убеждават, че парите, които дарите, ще отидат за кафе - не им вярвайте/

Published by: jdbones in Кухня