6 July, 2017 - 3 comments

Люта пилешка свинщина на фурна

Тези пилешки гърдички определено стават доста пикантни и люти и затова е задължително да ги съпроводим с една свежа салатка. В случая ги мариновам с мого розмарин, което неволно научих от краткия си престой в един италиански склад, близо до Торино. Рецептата за маринатата ми прошепна една от хлебарките в тоалетната - била видяла как го правели собствениците на склада през годините.
После и те самите ми обясниха, но аз вече знаех.

За целите на настоящата пилешка свинщина ще ни трябва следното:

 • Пилешки гърди - според зависи (колко гърла ще тъпчете)
 • Една мега-люта чушка (ако не е много люта, сложете две - със семките)
 • Червен лук - една средноголяма до към голяма глава
 • Майонеза, горчица и заквасена сметана
 • Зехтин
 • Лимонов сок / лимон
 • Сол
 • "Шарен" черен пипер
 • Розмарин (сушен)
 • Чесън, киснат в оцет
 • Малко бира
 • 100-тина грама масълце
 • Щипка шафран (не, това не е 'шаран')

В една купа капваме малко зехтин и ръсим от розмарина. Слагаме ред от пилешките гърди и ги посипваме със сол и шарения черен пипер, та да им е за урок.

Обръщаме пилешките гърди с вече овкусената част надолу и отгоре слагаме същите подправки. После си отпускаме душата и слагаме поетапно нарязания на шайби червен лук, лютата чушка (със семките) - също на шайбички, лъжичка-две от киснатия в оцет чесън и идва време да сложим втория ред от гърдите. С тях повтаряме същите действия.

От заквасената сметана и майонезата си забъркваме хомогенна смес. Обикновено аз го правя в съотношение 2:1 в полза на сметаната, но тук си е въпрос на вкус - ако обичате по-мазно, може да ги сложите в пропорция 1:1. Ако сте уморени и не ви си мисли, правилната пропоция е "едно към гьотере" - пак ще е гарантирано вкусно.

Получената смес разпльоквате върху нещата в купата и отгоре слагате около супена лъжица горчица. Всичко това разбърквате щателно, докато месото не се оваля добре в продуктите и сетне отпращате въпросния съд в хладилника, за да поеме от всичко за поне половин час време.

Можете да използвате това време, за да си приготвите и една салатка за гарнитура - конкретна рецепта тук няма смисъл да давам. Моята изглеждаше горе-долу така:

Когато пилешките гърди се мариноват, можем да пуснем фурната да загрява на около 180 градуса. Междувременно си приготвяме една тавичка, която да успее да ги помести всичките и капваме малко зехтин на дъното. Поставяме месото с все продуктите от маринатата, които са полепнали по него. На дъното на купата сигурно ще ви остане малко от соса - него го изгребете с лъжица и допълнително омажете гърдите в тавата.

Когато ястието се позапече можем да налеем малко бира в тавичката, както и да добавим 2-3 резенчета краве масло. Ако за тази процедура ви е домързяло да извадите тавата от фурната... 😀 Сега ще трябва да го направите, за можем да поръсим месото с малко... всъщност, не с малко, а с доста кашкавал. Впоследствие всичко трябва да се разтече по начина, по който ще видите на снимките по-долу. Останалото е във ваши ръце. Когато нашата пилешка свинщина стане готова, сервираме месото горещо и гарнираме с добре охладената салата, както и с, както казват по сръбските филми, пиченце по наш избор (по-загорелите да не точат лиги - думата означава "питиенце"). Дюс табани! ...или беше "бон апети", не знам, но... Наздраве и да ви е сладко!

Привет! Аз съм Юли. Ако ви е харесало прочетеното тук, черпете ме енда бира. А може и нещо по-силно, ако смятате, че е крайно време вече да ходя да си лягам, та да спра да пиша глупости. /Като цъкнете на бутона, ще се опитват да ви убеждават, че парите, които дарите, ще отидат за кафе - не им вярвайте/

Published by: jdbones in Кухня

 • Stoycho Dimitrov

  Чудно звучи. А бих пробвал с бяло вино или розе, на мястото на бирата, бих метнал и шепа черна маслини в тавата. Маринатата кърти. Ще се пробва задължително.

  • С бяло вино и аз бих, ама рядко си купувам, че хич не го харесвам за пиене. На розето каква му е идеята? Че и то за пиене не ми е по вкуса, ама пък не съм се сещал за готвене да го тествам….

   • Stoycho Dimitrov

    Да кажем, че розето е микс между бяло и червено вино. По-леко от червеното и по-наситено от бялото. Става по-армоатно като че ли. Инак махмурлука от него е като от червено вино.