27 July, 2017 - No Comments!

Люта гозба за хладни вечери


Понякога лятно време се случва навън да захладнее трайно (нещо, което обожавам), а тогава ни се отваря апетит и за някои неща, които се водят уж типични за късната есен и зимата

В предишната рецепта сготвихме свински пържоли, но част от свинския бут заделихме заедно с горещата марината да изстине и после да се доовкуси за едно денонощие в хладилника. Ето какво можем да направим с него. Ще ни трябват следните продукти:

 • Един голям домат
 • Буркан кълцано кисело зеле
 • Две люти чушлета
 • Две глави червен лук
 • Половин лимон
 • Две червени пиперки
 • 6-7 скилидки чесън
 • Свинско месо, което мариновахме по следния начин
 • Около 200 гр. краве масло
 • Зехтин
 • Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, мащерка, шафран (по желание) и каквито още подправки ни се струват подходящи
 • 4-5 маслини
 • Бира и вино за овкусяване

Приготвяме си едно глинено гърне, след което единствената ни работа е да си направим едни заготовки и кажи-речи сме готови, тъй като тази гозба е от типа "кълцай и хвърляй в казана". Та, приготвяме си следните неща:

 • Вадим месото от тенджерата с марината и го нарязваме на някакви си там кубчета или друга геометрична форма. Предвид формата на вече покойния паметник пред НДК, надали някой би имал особени претенции точно пък към нашето рязане. За удобство, можем преди тази процедура леко да загреем тенджерата, за да се разтопи мазнината и да не ни се хлъзга месото в ръцете;
 • На друга дъска режем червения лук на шайби и го оставяме да поеме малко... всъщност, доста - черен пипер и сол;
 • На трета дъска си режем двете пиперки и доматите, ръсим сол и пипер като помежду им нареждаме резенчета от лимона.

На дъното на глиненото гърне разстиламе слой зехтин и сме готови да редим продуктите за нашата люта гозба за хладни вечери в какъвто си ред пожелаем. Аз обичам, преди да сложа месото, първо да подложа малко лук и кисело зеле, след което слагам по малко от всичко и повтарям докато не се изчерпат продуктите.

Когато гърнето се запълни, поливаме всичко с още малко зехтин, малко бира и малко вино (червено, бяло - каквото имате). Доливаме и един-два черпака от течността за мариноване, в която сме киснали свинското.

Отгоре ръсим няколко наситнени скилидки чесън, както и нарязаната на ситно люта чушка. На стратегически места или просто симетрично за красота и добро разпределение, нареждаме и резенчета краве масло между най-горните зеленчуци, посипваме няколко маслини за цвят и вместо черешка (понеже това не е торта) - другата люта чушка я срязваме надлъжно през средата и я забучваме да стърчи като сутрешна ерекция точно в центъра на цялата гозба.

Поръсваме с подправките, затваряме гърнето с капака му и поставяме в студена фурна (за да не се спука съда). Пускаме да се пече на около 150 градуса за поне час и половина. След първия час можем да нагледаме какво е положението с течностите в гърненцето - принципно, проблеми не се очакват, но все пак не е излишно да се подсигурим. Докато гозбата се обработва термично, можем с облекчение да се оттеглим в покоите си и да изпием 2-3 бири.

Самото ястие също върви с бира, разбира се, но аз горещо препоръчвам да се консумира, акомпанирано от тежко червено винце - комбинацията е безкрайно искариотска!

За по-крайните екстремисти и хората със здрав стомах, мога да подскажа каква гарнитура си правя аз към настоящата рецепта. Леко е аграрна, но прави нещата още по-вкусни. А именно: хрупам едно, две, три пукани люти чушлета (според силата им), беля си допълнителни две-три скилидки чесън - също за хрупане, задължително си препичам някоя друга филийка хлебец и - не на последно място - заради киселото зеле си приготвям малко майонеза под ръка, с която овкусявам ястието в чинията и разбърквам добре. Може би тук е удачно място да се сложи надпис "Не правете това вкъщи!", но именно вкъщи е най-добре, понеже тоалетната, банята и чистото бельо са ни под ръка. 😀 Ако още сте на борда - да ви е сладко!

Привет! Аз съм Юли. Ако ви е харесало прочетеното тук, черпете ме една бира. А може и нещо по-силно, ако смятате, че е крайно време вече да ходя да си лягам, та да спра да пиша глупости. /Като цъкнете на бутона, ще се опитват да ви убеждават, че парите, които дарите, ще отидат за кафе - не им вярвайте/

Published by: jdbones in Кухня